برگزاری نشست علمی «مداخلات اجتماعی روانی پس از بلایا» در قم ....
دکتر گلفشان عنوان کرد
توجه به بعد روانی حوادث و بلایا، تضمین کننده سلامت روحی جامعه
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان قم گفت: یکی از درسهایی که از بلایای طبیعی گرفتیم این است که باید به بعد روانی حوادث توجه کنیم، توجهی که میتواند جامعه فعلی و آینده ما را نسبت به مسائل خاص بیماریهای روانی تضمین کند.
به گزارش روابط عمومی جمعیت هلال احمر استان قم، دکتر محمد گلفشان ظهر امروز در نشست علمی «مداخلات اجتماعی روانی پس از بلایا» که به همت معاونت امور جوانان جمعیت هلال احمر، کانونهای دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و نظام روانشناسی استان قم برگزار شد، اظهار کرد: ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی که دارد جزء 10 کشور نخست دنیا در زمینه بلایای طبیعی است و از میان 44 بلای طبیعی که در دنیا شناخته شده است، بالغ بر 34 بلا در کشور ما رخ میدهد.
وی ادامه داد: کشور ما خصوصیت دیگری هم دارد که این بلایا و اتفاقات به هم نزدیک است، به عنوان مثال ما چند سال یکبار منتظر زلزله بالای 6 و 7 ریشتر در کشور هستیم که خرابی و خسارات زیادی در بر دارد و یا منتظر سیلی هستیم که میتواند حادثههای زیادی را رقم بزند.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان قم با اشاره به اینکه در شهر قم به صورت میانگین 10 سال یکبار سیل شدید رخ میدهد، بیان کرد: با توجه به بهبود زیرساختهای شهر و استان قم ولی باز هم وقوع سیل، شهر را چند روزی فلج میکند.
گلفشان با بیان اینکه بلایای کشور ما ممکن است طبیعی و یا به دلائل انسانی رخ دهد، گفت: شاید حوادث جادهای ما از نظر تلفات جانی در ردهی نخست قرار دارد. زلزله بم حدود 10 سال پیش با تلفات جانی بالغ بر 30 هزار نفر به وقوع پیوست و حوادث جادهای در کشور ما نیز هر ساله جان بیش از 30 هزار نفر از هموطنان مان را میگیرد.
وی افزود: طبق بررسیهای انجام شده در زلزلهها ممکن است تمام افراد خانواده از بین بروند ولی در حوادث جادهای معمولاً سرپرست خانوادهها از بین میروند، یعنی اگر ما 25 هزار نفر را در تلفات جادهای از دست بدهیم به جرات میتوانیم بگوییم 15 هزار سرپرست خانواده را از دست دادهایم.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان قم با بیان اینکه مسائل روحی روانی در حوادث باید بسیار مورد توجه قرار گیرد، گفت: در زلزله رودبار با گذشت چندین سال هنوز هم درگیر مسائل روحی و روانی آن هستیم و بازماندگان آن همچنان مشکلات روحی ناشی از زلزله را تحمل میکنند، چرا که در آن زمان توجه جدی به مسائل روحی و روانی بعد از حادثه نداشتیم.
دکتر گلفشان با تاکید بر اینکه در زلزله بم این اتفاق افتاد، ابراز کرد: جمعیت هلال احمر از سال 79 به دنبال تشکیل و آموزش تیمهای حمایت روانی بود و خدمات خوبی هم در زلزله بم ارائه داد.
وی در ادامه به بیان مصادیقی از اثرگذاری تیمهای حمایت روانی در زلزله بم پرداخت و ادامه داد: مسائل روحی روانی مانند کوه یخ میماند که ذرهای از آن از آب اقیانوس بیرون است و قسمت اعظم آن زیر آب است و به دلیل دیده نشدن به مرور به بیماری مزمن تبدیل شده و خود فرد، خانواده و جامعه را با مشکلاتی درگیر میکند که درمان آن بسیار مشکلتر از درمان بیماریهای جسمی است.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان قم در پایان خاطر نشان کرد: یکی از درسهایی که از بلایای طبیعی گرفتیم این است که باید به بعد روانی حوادث توجه کنیم، توجهی که میتواند جامعه فعلی و آینده ما را نسبت به مسائل خاص بیماریهای روانی تضمین کند و امیدواریم اگر حادثهای در کشور ما رخ میدهد خسارات کمی داشته باشد و اگر خسارات جانی دارد، زیاد نباشد و درمان آن به سرعت صورت گیرد و مراقبت کنیم از اطرافیانی که در حوادث هستند و نیاز به حمایت روحی و روانی دارند.
دکتر گلفشان در این نشست علمی پیشنهاد تشکیل دبیرخانه دائمی نشست علمی مداخلات اجتماعی روانی پس از بلایا در دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین فراخوان کنگره علمی مداخلات اجتماعی روانی پس از بلایا و حوادث برای سال آینده را مطرح کردند که این پیشنهادها توسط ریاست دانشگاه آزاد پردیسان مورد موافقت وبه تصویب رسید.