یادداشت/ جمعیتی که به جوان هویت میبخشد...
اگر به معنای حقیقی کلمه «هویت» بیندیشیم در بیان ساده این واژه میرسیم به معنی «چه کسی بودن»؛ با توجه به این معنا میتوان دریافت این نیاز طبیعی انسان به شناخته شدن است و در دوران نوجوانی و جوانی این نیاز پررنگتر جلوه میکند. از آنجا که حس تعلق نسبت به داشتهها در وجود انسان منجر به برآورده شدن این نیاز میشود «خودآگاهی» فردی را در انسان سبب میشود.
هویت در دو قالب فردی و ملی قابل تعریف است؛ هویت فردی شامل ویژگیهای شخصیتی انحصاری در افراد است که موجب تمایز او از دیگری میشود؛ در حقیقت ابعاد مختلف شخصیت یک فرد هویت او را تشکیل میدهد و اما هویت ملی عبارتست از عقاید، الگوها، ارزشها، نمادها، خاطرات، اسطورهها و سنتهایی که میراث متمایز ملتها را تشکیل میدهند.
از اینرو هویت ملی درنهایت مسلط است و سایر خرده هویتها در ذیل آن قرار میگیرند. به نظر میرسد در عصر حاکمیت رسانهها عوامل و راههای هویتبخشی متعددی برای جوانان وجود دارد. وجود نهادهای ملی مردمنهاد همچون سازمان جوانان هلالاحمر برای تربیت جوانانی و نوجوانانی که به دنبال چرایی وجود خود هستند یکی از بهترین انتخابهای دوران جوان برای برخورداری از شاکله هویتی مستقل و ارزشمند است.
بیتردید جوانانی که برای برآوردن نیازهای دیگران در تلاشند و مدام به دنبال کشف راههایی برای کمک به همنوعان هستند، در چالشهای مهم زندگی خود کمتر دچار بنبست میشوند و راه برونرفت از تنگناهای دنیا را بهتر میشناسند و در رفع آن از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند کرد.
نقش سازمان جوانان هلالاحمر در هویتبخشی به جوانان را میتوان در سه بخش اعتقاد و باورها، شناخت توانمندیها و هدفگذاری بررسی کرد.
اعتقاد و باورها
از آنجا که سازمان جوانان هلالاحمر جایگاهی متفاوت با زندگی روزمره آدمهای کنونی، برای حضور نسل جوان در فضایی مفید فایده و ویژه عموم مردم جامعه فراهم میکند، این بستر مناسب خدمت به انسانها، کمکم موجب اثرگذاری لازم و مثبت زندگی و باروری و رشد باورهای فرهنگی در جوانان میشود.
جاذبههای فرهنگی خاص سازمان جوانان و اجرای طرحها و برنامههای انساندوستانه و عامالمنفعه و تنوع برنامههای سازنده دوران جوانی همچون اردوها و فعالیتهای گروهی در سطح مختلف و … موجب ایجاد رفاقت پایدار در میان جوانان حتی در سطح ملی با آداب و رسوم و گویشهای مختلف میشود و همین امر ذهن و باور جوانان را به سمت و سوی نیکی کردن رهنمون میکند.
سازمان جوانان هلالاحمر در این بخش ضمن اعتماد به جوان، او را بهعنوان جوانی آگاه نسبت به خویش، برای شناخت جامعه پیرامون در بهترین جایگاه قرار داده و با تشویق و تحسین و حتی ایجاد رقابتی نیکو و پسندیده، او را به همراهی با جمع همسالانش برای خدمتی بهتر به سایر همنوعان دعوت میکند و تلاشهای جوانان در مسیر ارایه خدماتی داوطلبانه و دلخواه، ضمن ایجاد تعلقات و باورهای قلبی، به او هویتی سازنده و اجتماعی میبخشد.
شناخت توانمندیها
از آنجا که داشتن اعتقادات معنوی و فرهنگی موجب تلاش برای دستیابی به بهترینها است، این امر میتواند زمینهساز اعتلای توانمندیهای فردی نیز باشد. باور این اعتقاد برای جوانی که در سازمان جوانان هلالاحمر رشد یافته و در یک مسیر مشخص آماده خدمت شده است، او را به بروز تواناییهای ذاتی علاقهمند کرده و تلاش برای شناخت سایر توانمندیهایش را افزایش میدهد. حضور مستمر در فعالیت نهادهای مردمی خدمترسان همچون سازمان جوانان هلالاحمر که رویکردی عامالمنفعه دارد، میتواند تواناییهای افراد در زمینههای مختلفی از جمله بسترهای فرهنگی، هنری، آموزشی و اعتقادی و… را به رخ جامعه کشیده و سایر جوانان را به سمت انجام این امور ترغیب کند.
با یک نگاه تجربی میتوان گفت، جوانان با حضور در اردوهای جهادی سازمان جوانان هلالاحمر ضمن رسیدن به خودشناسی برای ارتقای سطح ارایه انواع خدمات به افراد کمبرخوردار جامعه خود، تمام توانمندیهایشان را به کار میگیرند و این شیوه بالطبع باعث کشف و بروز و ظهور تواناییهای پنهان آنها خواهد شد و از این رو سازمان، نقش کمنظیر و تأثیرگذاری در هویتبخشی و شکوفایی استعدادهای پنهان جوانان ایفا میکند.
هدفگذاری
میتوان از «هدفگذاری» بهعنوان مهمترین عامل هویتبخش به نسل جوان یاد کرد. جوانانی که در آینده نزدیک باید بهعنوان رهبران جامعه و مدیران توانای خانوادهها نقشهای بزرگی را عهدهدار شوند؛ قطعا اهدافی بزرگ را باید طراحی و ترسیم کنند و بیتردید دستیابی به آن اهداف مستلزم مناسبترین تصمیمات است.
از آنجا که مشارکت در فعالیتهای داوطلبانه سازمان جوانان هلالاحمر زمینه تصمیمسازی و تصمیمگیری و اجرای برنامههای گروهی با اهدافی متعالی و انسانی را برای جوانان فراهم میکند، بهنوعی پیشبینی و آیندهنگری را در نسل جوان نهادینه کرده و پیش روی جوانِ در حال حرکت، افق و چشماندازی روشن را ترسیم میکند.
در نهایت این آیندهنگری و تمرین تصمیمگیری موجب میشود، آنها در زندگی آینده برای رسیدن به اهداف و درنهایت هدفگذاری مناسب ضمن ارتقای توانمندیها، برای نیل به خواستههای مطلوب تلاش کنند.
صبیه خلج
- ۹۵/۰۳/۳۰